37. Introvert eller extrovert

Det är en norm att vara extrovert i det samhälle vi lever i här. Därför kan det bli väldigt jobbigt för den som har en mer introvert personlighet. Många vet inte ens att de har sådana personlighetsdrag eftersom de strävat efter att ”vara som andra”. Det är lätt att tappa bort sina egna behov när vi är ”låtsas-extroverta”. Stresspodden lyfter ämnet och passar på att sticka hål på några myter.

2 reaktioner till “37. Introvert eller extrovert”

 1. Tack för alla era kloks ord i er podd, de förgyller mins dagar!

  Har precis lyssnat på er podd om Introvert personlighet och funderar på om man kan bli introvert under årens gång? Eller om ni tror att stress kan påverka?

  Under min uppväxt kände jag mig extrovert och älskade att stå i centrum, ha vänner runt mig som gav mig massor med energi, men efter 15 år som chef inom vård och omsorg och nu en utmattning sen 6 månader så känner jag att jag passar in mer på introvert.

  Under åren som chef har jag känt mindre och mindre behov av att stå i centrum, att umgås med andra tar energi istället för att ge och när jag funderar på Linus Jonkmans alternativ i boken så hade jag definitivt åkt iväg på semester två veckor ensam idag vilket aldrig jag ens övervägt för 15 år sen.

  Eller kan jag ha lurat mig själv under alla år, att jag egentligen inte alls har varit extrovert?
  Ska läsa Linus bok en gång till och se om jag blir klokare😉

  Hälsningar A

  1. Hej Annsofi
   Tack för att du skriver och tack för dina fina ord om podden. Det värmer ska du veta. Detta med att vara introvert och extrovert är sällan svart eller vitt. De allra flesta är ambiverta, lite av båda. Däremot är en del mer av det ena än av det andra. Det förändras inte nämnvärt då det hör till vår personlighet. Men vi utvecklas och förändras på så sätt och våra behov kan se olika ut i olika sammanhang/perioder. Kanske har du varit låtsasextrovert som du skriver. Att älska att stå i centrum i uppväxten kan bero på olika saker. Behovet att bli sedd och att bli älskad till exempel. När extrovert är norm får det oss så klart att må bra av att vara där. Det får dig att känna dig rätt och därför blir det så lätt att tappa bort sig. Många som provar på utbrändhet kommer ur den med insikten att det var först då de lärde känna sin kropp och sina behov på ett djupare plan. Kanske var det så för dig. Allt gott till dig. / Petra och Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *